Обща информация

Резервация

Цени и условия

За хотела

Екскурзии

← Обратно към всички екскурзии по програмата.

Целодневна екскурзия "Помпей и Везувий"

Екскурзия към програмата Почивка в Италия - Рим, Неапол, Соренто, Капри - пролет 2012

Екскурзията "[NAME]" може да посетите като част от ваканционната ни програма "Почивка в Италия - Рим, Неапол, Соренто, Капри - пролет 2012" - за повече информация за програмата натиснете тук.

Цена: 53 €

Днес 2 милиона души живеят в Неапол, в полите на извисяващата се на 1200 метра зловеща планина. Везувий е най-големият активен вулкан на континентална Италия. От далечната 79 г. насам той е изригвал над 50 пъти. Случвало се е средно веднъж на 100 години, докато през 1037 г. вулканът не потъва в 600-годишно мълчание. Но през 1631-ва той отново напомня за себе си, като убива 4000 нищо неподозиращи жители. Именно след това изригване, при работа над останките, са открити руините на Помпей и Херкуланеум. Много от погребаното от вулкана е запазено от пепелта, покрила всичко. В пекарната на града са намерени дори самуни хляб, които са на почти 2000 години. Жертвите на бедствието са обезсмъртени от отпечатъците на телата им във втвърдената пепел. При откриването им кухините, оставени от разложилите се тела, са използвани като калъпи, по които са излети фигурите на загиналите. Последното изригване е през 1944 г., а историята на вулкана говори за цикличност от 30 години в изригването му. Множеството от научноизследователската общественост твърди, че не бива да се живее в тази област. В ход е правителствена мярка, според която се предлагат по 30 000 евро на всяко семейство от т. нар. "червена зона", за да се изсели от нея. Едва 100 души са се възползвали от този стимул, а същевременно 7000 души са поставени на риск.

Везувий днес е безмълвен, но историята показва, че колкото по-дълго е спокоен, толкова по-ужасяващо е следващото му изригване. Предотвратяването на бедствие с такива мащаби не е лесна задача. Изисква се внимателно наблюдение на активността на вулкана, точна интерпретация на резултатите и, разбира се, бърза и сигурна комуникация между учените, властите и обществеността.Проблемът обаче е много по-сложен, отколкото изглежда. Населението около Везувий е повече от жителите около който и да е друг вулкан в света, а и комуникациите не са перфектни.

В момента Везувий се следи от сложна система сеизмични и геодезични уреди. Те внимават и за най-малките изменения във физическите параметри около вулкана, независимо каква е причината за тях. Едно ново изригване днес няма да дойде неочаквано, както е било за жителите на Помпей и Херкуланеум. Но все пак рискът от изригването на вулкана Везувий, до Неапол, остава сравнително висок според международни и италиански експерти вулканолози. Животът на десетки хиляди души, живеещи в зоната около вулкана е в потенциална опасност заради евентуалното изригване на вулкана, според специалистите. Предупрежденията на учените е, че трябва да се разшири червената зона в областта непосредствено близо около вулкана, която на практика е най-застрашена, ако се иска спасяването на човешки животи в случай, че Везувий изригне.

Стремежът на властите и учените за земите в подножието на вулкана е да бъдат превърнати единствено в райони за доставка на строителни материали, за отглеждане на лозя или в зони с туристически характер. Всяка година 5-7 милиона туристи посещават област Кампания. Ясно е, че е трудно да се напусне родната земя, но в случая става въпрос за оцеляването на 5000 души.

  от 0 лв
7 нощувки, HB, със самолет

Резервирай сега

Почивка в Италия - гарантирани групи

Други гарантирани групи