Обща информация

Резервация

Цени и условия

За хотела

Екскурзии

← Обратно към всички екскурзии по програмата.

Неапол

Екскурзия към програмата Почивка в Италия - Рим, Неапол, Соренто, Капри - пролет 2012

Екскурзията "[NAME]" може да посетите като част от ваканционната ни програма "Почивка в Италия - Рим, Неапол, Соренто, Капри - пролет 2012" - за повече информация за програмата натиснете тук.

Продължителност: ден 8-ми

"Виж Неапол и умри!" е любим припев на човечеството, когато става дума за града под Везувий. Твърди се, че тази фраза произтича още от времето на Вергилий, когато основаното от древните гърци селище е било в центъра на всичко, което си струва да бъде видяно в този живот. Преди да бъдат подети от Гьоте, а после - и от съвременното италианско кино, тези думи често са повтаряни от обзетото от пламенен патриотизъм местно население.
Съвремието продължава по напълно постмодерен начин да обогатява "Виж Неапол и умри!" с нови прочити. Един от последните е заглавие на статия за организираната престъпност в италианския Юг - историческият център на града е най-сериозното укрепление на Камората.

Разположен в живописен залив под вулкана Везувий, отдалече той прилича на пощенска картичка или на акварел от периода на високия романтизъм. По-внушителните му сгради - катедралата San Gennaro, университетът и кралският дворец - с класическите си фасади, му придават онзи типичен вид, характерен за италианските градове. Украсената с флорентински ренесанс арагонска порта на Castel Capuano, виа San Gregorio Armeno с нейните работилнички, кули и мостчета между сградите, или църквата Sant'Angelo a Nilo са онази изящна, боядисана в пастелни тонове архитектура, е онова, което от Ренесанса насам се е превърнала в мерило за красота на европейската цивилизация. На юг, към брега на морето пък е Santa Luciа - кварталът с най-прочутия рибен пазар в света, от където произтичат голяма част от познатите днес неаполитански канцонети, в това число "O Sole Mio!"

Историческият център е учудващо голям. От едната му страна са quartiere spagnioli - невероятно стълпотворение от блокчета, строени през XVII в. за испанските войски, и разделяни само от тесни проходи, водещи нагоре по северния хълм на града. Ако се намираше в друг европейски град, този квартал щеше да бъде или гето, или исторически паметник. Тук той е самият живот, място, където може да се види автентичният бит на неаполитанците.

"Ако има Осмо чудо на света, това са жилищата на неаполитанците", пише Марк Твен. Но едно от най-запомнящото се и покъртително явление в Неапол е уличното движение. В Неапол практически няма автомобил, който да не е ударен поне на няколко места, освен ако не е купен в същия ден. "Как става така, че всеки един ден не биват сгазени и осакатени хиляди неаполитанци - това е мистерия, която никой човек не е в състояние да разбули", възкликва Марк Твен в края на XIX в. Днес нещата там не са се променили много. С изключение, че има няколко милиона автомобила повече.

Изпълващ с вълнение и горещ магнетизъм едни, а други с критично и несравнимо удивление, Неапол не може да остави никого безразличен.

  от 0 лв
7 нощувки, HB, със самолет

Резервирай сега

Почивка в Италия - гарантирани групи

Други гарантирани групи